Κυδώνια στο αλουμινόχαρτο με βούτυρο και μυρωδικά

Συστατικά συνταγής

  • 1 κιλό φρέσκα κυδώνια
  • 75 γρ. βούτυρο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κόλιαντρο

Οδηγίες συνταγής

Πλένουμε τα κυδώνια πολύ καλά κάτω από τη βρύση. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε αλουμινόχαρτο. Το κλείνουμε. Τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί, για 10 λεπτά στον φούρνο. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το βούτυρο και τα μυρωδικά με ένα πιρούνι. Ανοίγουμε το ταψί και το ρίχνουμε πάνω στα όστρακα. Τα ξαναβάζουμε στο φούρνο για 5 λεπτά και σερβίρουμε.

  • Διάρκεια: 15 λεπτά

Λιγκουίνια με αχιβάδες

Συστατικά συνταγής

  • 2 λίτρα νερό
  • 3,5 φλτζ. νερό
  • 250 γρ φρέσκες αχιβάδες ψιλοκομμένες και στραγγισμένες
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 250 γρ. λιγκουίνια ή σπαγγέτι
  • 2 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 2 κουταλιές μαϊντανός κομμένος
  • 3 σκελίδεs σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1,5 κουταλάκι ξηρός βασιλικός
  • 1/4 κουταλάκι θυμάρι ξηρό
  • λίγο πιπέρι
  • 1/2 φλιτζ. κτυπητή κρέμα
  • 1/4 φλιτζ. ξηρό λευκό κρασί
  • 1/4 φλιτζ. τυρί παρμεζάνα τριμμένη
  • 2 κουταλιές βούτυρο
  • 1/4 κουταλάκι αλάτι

Οδηγίες συνταγής

Ζεσταίνουμε 2 λίτρα συν 3,5 φλιτζ. νερό, το χυμό από τις αχιβάδες (που φυλάξαμε) και 1 κουταλιά αλάτι να βράσουν σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε βαθμηδόν το ζυμαρικό. Τα βράζουμε ξεσκέπαστα, ανακατεύοντας που και που, για 8-10 λεπτά και στραγγίζουμε. Στο μεταξύ λιώνουμε 2 κουταλιές βούτυρο σε μια κατσαρόλα των 2 λίτρων. Ρίχνουμε ανακατεύοντας το μαϊντανό, το σκόρδο, το βασιλικό, το θυμάρι το πιπέρι και τις αχιβάδες. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά μέχρι οι αχιβάδες να ζεσταθούν. Ζεσταίνουμε την κρέμα και το κρασί σε μια κατσαρόλα του 1,5 λίτρου σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, για 1 λεπτό. Τα ρίχνουμε στο μίγμα των αχιβάδων. Μεταφέρουμε το καυτό ζυμαρικό σε μια ζεσταμένη πιατέλα και ρίχνουμε από πάνω το ζυμαρικό. Ανακατεύουμε μέχρι να αναμιχθούν καλά και σερβίρουμε.

  • Διάρκεια: 20 λεπτά

Μύδια γιουβέτσι

Συστατικά συνταγής

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ½ κιλό φρέσκα μύδια
  • ½ φλιτζάνι άσπρο κρασί
  • 3 φλιτζάνια νερό
  • 2 φλιτζάνια κριθαράκι
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές σούπας μαϊντανό
  • ¼ φλιτζανιού βούτυρο
  • 1 φλυτζάνι ντομάτα πουρέ

Οδηγίες συνταγής

Αφού καθαρίσουμε πολύ καλά τα μύδια βγάζοντας τους και τα μουστάκια τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο. Ρίχνουμε τα μύδια, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα μαγειρεύουμε 8-10 λεπτά μέχρι να ανοίξουν. Τα σβήνουμε με το κρασί και μετά προσθέτουμε τη ντομάτα και το νερό για να πάρουν όλα μαζί μια βράση. Αλατοπιπερώνουμε, αφήνουμε το φαϊ να σιγοβράσει για 10 λεπτά και μετά βγάζουμε τα μύδια με τρυπητή κουτάλα. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κριθαράκι, και το βράζουμε για 10 λεπτά. Στο μεταξύ βγάζουμε τα μύδια από το κέλυφός τους εκτός από μερικά που τα κρατάμε για γαρνίρισμα. Ρίχνουμε τα μύδια πάνω από το κριθαράκι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμα. Αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά. Ανακατεύουμε τα μύδια με το κριθαράκι, γαρνίρουμε με τα κελύφη, γαρνίρουμε με φυλλαράκια μαϊντανού και σερβίρουμε.

  • Διάρκεια: 40 λεπτά

Μύδια με σκόρδο, ψωμί και μυρωδικά

Συστατικά συνταγής

  • 2 κιλά μύδια καθαρισμένα
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. ψίχουλα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 λεμόνι κομμένο σε λωρίδες για το σερβίρισμα
  • Ψημένο ψωμί για το σερβίρισμα

Οδηγίες συνταγής

Βάζουμε ένα ποτήρι νερό σ' ένα τηγάνι και βράζουμε τα μύδια για ν' ανοίξουν αφού πρώτα τα έχουμε πλύνει καλά. Αφαιρούμε το πάνω κέλυφος από το κάθε ένα. Σ' ένα μπολ αναμιγνύουμε τα ψίχουλα, το σκόρδο, το βούτυρο και τον μαϊντανό. Σε μια στρώση τοποθετούμε τα μισά μύδια σ' ένα ταψί. Πασπαλίζουμε με τα ψίχουλα και τα ψήνουμε στη δυνατότερη θερμο κρασία που έχει το γκριλ του φούρνου μας, μέχρι να γίνουν ροδοκόκκινα και τραγανά. Τα σερβίρουμε με το λεμόνι και ψημένο ψωμί.

  • Διάρκεια: 45 λεπτά

Μύδια στο κρασί με φρέσκια ντομάτα και λαχανικά

Συστατικά συνταγής

  • ½ φλιτζάνι βούτυρο
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • ¾ του φλιτζανιού ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα
  • ½ φλιτζάνι φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο σέλινο
  • 1 πράσινη καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • ½ φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 1 ½ κιλό φρέσκα μύδια καθαρισμένα (ξυσμένα και πλυμένα καλά)

Οδηγίες συνταγής

Λιώνουμε το βούτυρο σε μια φαρδιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε τη ντομάτα, το κρεμμύδι, το σέλινο, την πιπεριά, το κρασί και το λεμόνι. Μόλις πάρουν μια βράση ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μύδια. Σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να αχνιστούν καλά μέχρι να ανοίξουν όλα. Αυτό θα γίνει σε περίπου 7 λεπτά. Όσα δεν ανοίξουν τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα πετάμε. Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε από την κατσαρόλα τα μύδια και τα βάζουμε σ' ένα μπολ. Αφήνουμε ξεσκέπαστη την κατσαρόλα για άλλα 5 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε τη σάλτσα πάνω από τα μύδια. Σερβίρουμε.

  • Διάρκεια: 20-25 λεπτά

Ψητά κυδώνια

Συστατικά συνταγής

  • ½ φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο
  • ½ φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1 κουταλιά ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 1 κουταλάκι πάπρικα
  • 1 κιλό φρέσκα κυδώνια
  • 4 φέτες χωριάτικο ψωμί
  • ¼ του φλιτζανιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • χοντρό αλάτι

Οδηγίες συνταγής

Ανάβουμε το μπάρμπεκιου να κάψει καλά. Σ' ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο, το κρασί, το σκόρδο και την πάπρικα. Βάζουμε το τηγάνι πάνω στα κάρβουνα και το αφήνουμε να λιώσει το βούτυρο. Μόλις πάρουν τα υλικά μια μέτρια βράση τα αφήνουμε στη φωτιά για 5 λεπτά. βάζουμε τα κυδώνια κατευθείαν πάνω στη σχάρα και τα αφήνουμε να ανοίξουν. Τα πιάνουμε με μια τσιμπίδα με προσοχή να μην χυθούν τα ζουμιά τους και τα βάζουμε στο τηγάνι. Μαγειρεύουμε τα κυδώνια για 5 λεπτά και την ίδια ώρα ψήνουμε το ψωμί στα κάρβουνα. Ανακατεύουμε τα κυδώνια με τη σάλτσα, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και το χοντρό αλάτι, βάζουμε μέσα στο τηγάνι το ψωμί να τραβήξει τη σάλτσα και σερβίρουμε.

  • Διάρκεια: 30 λεπτά

Λιγκουίνια με ελιές και σάλτσα από στρείδια

Συστατικά συνταγής

  • 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1 κουταλιά σούπας σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 3 κουταλιά σούπας αλεύρι
  • 400 γρ φρέσκα στρείδια
  • 1/2 φλιτζ γάλα
  • 3 κουταλιές σούπας κρασί ή χυμός λεμονιού
  • 100 γρ ελιές μαύρες χοντροκομμένες
  • 2 κουταλιές σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 350 γρ λιγκουίνια βρασμένα

Οδηγίες συνταγής

Ζεσταίνουμε λάδι και βούτυρο σε μια πλατιά κατσαρόλα, προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 1 λεπτό. Ανακατεύουμε με το αλεύρι μέχρι να αναμιχθούν καλά. Το βγάζουμε από τη φωτιά. Στραγγίζουμε τα στρείδια φυλάγοντας το υγρό. Προσθέτουμε γάλα στο υγρό, μέχρι να πάρουμε συνολικά 1,5 φλιτζ. Προσθέτουμε, μαζί με τα στρείδια, στο μίγμα του βουτύρου. Βράζουμε ανακατεύοντας μέχρι το μίγμα να πάρει βράση και πήξει κάπως. Ρίχνουμε ανακατεύοντας το κρασί, τις ελιές, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι κατά τη γεύση. Ζεσταίνουμε καλά, το βάζουμε πάνω στο ζυμαρικό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

  • Διάρκεια: 20 λεπτά

Λιγκουίνια με καβούρι, σκόρδο, κόκκινη πιπεριά και κουκουνάρια

Συστατικά συνταγής

  • 5 κουταλιές βούτυρο
  • 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1/4 κουταλάκι κόκκινοι πιπερόσποροι κοπανιστοί
  • 1/2 φλιτζ ξηρό λευκό κρασί
  • 350 γρ λιγκουίνια
  • 250 ml ζωμός αχιβάδας
  • 500 γρ κρέας καβουριού φρέσκο
  • 1/4 φλιτζ μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1/3 φλιτζ κουκουνάρια καβουρδισμένα
  • τυρί παρμεζάνα φρεσκοτριμμένο

Οδηγίες συνταγής

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε την πιπεριά, τη σκεπάζουμε και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και τους πιπερόσπορους, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά. Ανεβάζουμε τη φωτιά στο δυνατό και μαγειρεύουμε για 2 ακόμη λεπτά. Το βάζουμε στην άκρη. Βράζουμε και στραγγίζουμε το ζυμαρικό, διατηρώντας 1/2 φλιτζ από το νερό του, και το επαναφέρουμε στην κατσαρόλα του. Ρίχνουμε το ζωμό αχιβάδας, το 1/2 φλιτζ νερό και το μίγμα της κόκκινης πιπεριάς. Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά ώσπου το ζυμαρικό να απορροφήσει το μισό περίπου υγρό, περίπου για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το καβούρι και ανακατεύουμε για να ζεσταθεί καλά, περίπου για 1 λεπτό. Ρίχνουμε ανακατεύοντας το μαϊντανό και βάζουμε αλατοπίπερο κατά τη γεύση. Μοιράζουμε το ζυμαρικό στα πιάτα ρίχνοντας από πάνω τα κουκουνάρια και σερβίρουμε με την παρμεζάνα.

  • Διάρκεια: 20 λεπτά

Λιγκουίνια με χτένια και κόκκινες πιπεριές

Συστατικά συνταγής

  • 1 κουταλιά φλούδα λεμονιού ψιλοκομμένη
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 500 g λιγκουίνια
  • 200 γρ. χτένια, ξεπλυμένα και στραγγισμένα (ή και περισσότερα)
  • 1/2 φλιτζ ελαιόλαδο
  • 3 μεγάλες κόκκινες πιπεριές, ξεσποριασμένες και κομμένες σε λεπτές λωρίδες
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες ή κοπανισμένες
  • 1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
  • 1 φλιτζ ζωμός κοτόπουλου ( 2 κύβοι)
  • 1/4 φλιτζ μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 κουταλάκι πιπέρι
  • αλάτι κατά τη γεύση
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη μαύρη (προαιρ.)

Οδηγίες συνταγής

Βράζουμε και στραγγίζουμε τα λιγκουίνια. Στο μεταξύ ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τις πιπεριές, το σκόρδο και την πάπρικα και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου και το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει βράση. Προσθέτουμε τα χτένια (αν είναι μεγάλα τα κόβουμε σε φέτες πάχους 5-6 χιλ.), σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι τα χτένια να γίνουν αδιαφανή τελείως (3-5 λεπτά). Ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού, το μαϊντανό, το πιπέρι και τη ζάχαρη και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμη. Δοκιμάζουμε το αλάτι και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τη σάλτσα στο καυτό ζυμαρικό και το ανακατεύουμε απαλά με δυο πιρούνια και σερβίρουμε.

  • Διάρκεια: 20 λεπτά